Portfolio

01
Jubileum-boeken

Een jubileum is een goed moment om even stil te staan bij de geschiedenis. Een mooi cadeau voor medewerkers en ook in de jaren erna nog een prachtig relatiegeschenk.

h2 4

van geschiedenis naar verhaal

Ieder boek vraagt weer een andere aanpak. Belangrijk voor mij is dat het boek de essentie van het bedrijf of instelling goed weergeeft. Dit heb ik voor heel verschillende opdrachtgevers naar tevredenheid kunnen uitvoeren.

De Pius Stichting

Een stichting voor ouderen in Alkmaar, ooit begonnen met een tehuis voor katholieke ouderen, maar inmiddels met een veel bredere opzet

DekaMarkt

Dit familiebedrijf doet de dingen op zijn eigen manier. Oprichter Dirk Kat had een van de eerste zelfbedieningswinkels in Nederland.

Lassie

Begonnen als een gortpellerij, maar bekend geworden om zijn Toverrijst. En al 125 jaar gevestigd op dezelfde plek aan de Zaan

02
Zaanstreek

Hier kreeg ik na mijn studie mijn eerste baan en ligt ook mijn familiegeschiedenis. Ik ben er blijven werken, wat heeft geleid tot een reeks artikelen en boeken.

16 cacaofabriek Arriba (2)

een bijzonder gebied

De Zaanstreek kent een bijzondere geschiedenis, met een mix van religies, van rijk en arm, van industrie en platteland. Er blijven daardoor steeds nieuwe invalshoeken voor onderzoek.

De Gedempte Gracht

Een van de belangrijkste straten in Zaandam, die vele transformaties heeft ondergaan. In opdracht van de Historische Vereniging Zaandam schreef ik er een boek over.

Vernuftelingen en kooplieden in een bijzonder landschap

Dit boek is het magnum opus van mijn vader, Jur Kingma. Ik heb het intenstief geredigeerd in opdracht van uitgeverij Noord-Holland.

Geschiedenis van de Zaanstreek

Voor deze twee delen schreef ik twee bijdragen, ‘Aantrekken en afstoten’ en ‘Van gemoedelijkheid tot klassenstrijd’ 

03
Sociale- Geschiedenis

De geschiedenis van groepen mensen die wat minder makkelijk in de boeken terecht komen, zoals arbeiders, ouderen en mensen die sociale zorg nodig hebben, heeft mij altijd geboeid.

calligraphy-artist-work-7

zoeken naar verhalen

Dit onderzoeksterrein is breed, daarom zijn de publicaties die ik hieronder schaar ook zeer divers.

hofjes

Geschiedenis van het Nederlandse hofje en zijn bewoners in de periode 1800-1940, in opdracht van het landelijk hofjesberaad.

Filantropie

Een breed overzicht van filantropisch historisch onderzoek in Nederland.

Socialisme

Een overzicht van de geschiedenis van de arbeidersbeweging in de Zaanstreek, bij een gelijknamige tentoonstelling in het Zaans Museum

04
Beeldredactie

Voor sommige publicaties is beeld bijna net zo belangrijk als tekst. Maar het is niet zo makkelijk om bij een specifieke zoekvraag het juiste beeld te vinden. Hier kan ik bij helpen.

calligraphy-artist-work-11

Speuren naar goede bronnen

Het hanteren van verschillende zoektmethodes levert vaak verrassend beeld op

Instituut voor Ned. Geschiedenis

Een zeer diverse bundel met dus ook zeer diverse illustraties

Holland Dada

Catalogus bij gelijknamige tentoonstelling in Drachten, waarvoor ik een aantal illustraties heb verzameld in opdracht van uitgeverij Bornmeer

Zoeken naar zekerheid

Een vierdeling, zeer uitgebreid geïllustreerd werk in opdracht van het Verbond van Verzekeraars